De redactie van Het Financieele Dagblad draagt voor deze inhoud geen verantwoordelijkheid

  1. Home
  2. Kennisbank
  3. Waarom organisaties liever voor een zakelijke licentie kiezen

Waarom organisaties liever voor een zakelijke licentie kiezen

Van ons team customer success management

Het Financieele Dagblad kent diverse abonnementsvormen. Maar welk abonnement past bij uw organisatie?

Weekend-only, krant-only, studenten, particulieren, mkb, grootzakelijk en multinationaal, digitaal-only, er is altijd wel een abonnement dat bij uw informatiebehoefte past. Organisaties kiezen vaak voor een zakelijke licentie. Dat is een andere term voor een zakelijk abonnement. Medewerkers van organisaties krijgen hiermee het recht om gebruik te maken van alle content die het FD publiceert.

Er zijn twee typen zakelijke licenties:

  • Groepslicentie: 2 tot 15 medewerkers
  • Bedrijfslicentie: 15 medewerkers en meer

In deze blogpost richten we ons op de benefits van zakelijke licenties. Want organisaties kiezen natuurlijk niet voor niets voor een licentie in plaats van losse abonnementen per medewerker.

Om dit type abonnement adequaat te beschrijven, komen de volgende aspecten aan bod:

  • Toegang tot nieuws en achtergrondverhalen
  • De pricing
  • Hoe kunnen medewerkers inloggen
  • De waarde van een groepslicentie voor uw organisatie

Nader bekeken: een particulier abonnement en een zakelijke licentie

Zakelijke licentie Los abonnement
Looptijd Contractperiode (12 maanden of meer) Per maand, kwartaal of jaar
Toegang Onbeperkt toegang tot FD.nl en FD App Onbeperkt toegang tot FD.nl en FD App
Toegang tot Archief FD Ja, variërend van 5 jaar tot volledig archief 5 jaar
Digitale krant Dagelijks, m.u.v. zondag Dagelijks, m.u.v. zondag
Papieren krant Niet standaard inbegrepen Naar keuze, dagelijks of alleen Weekendeditie, of geen krant
Service Accountmanager Servicenummer
Pricing Betalen per lezer of alleen betalen voor frequente gebruikers. Alles op 1 factuur 1 persoon per maand
Abonnement Op naam, via selfservicepagina of via bedrijfsnetwerk 1 persoon per maand
Overdraagbaar aan collega's Ja Nee
Content delen Ja, met collega's Nee

1. Toegang tot nieuws en achtergrondverhalen met een groepslicentie

Een zakelijke licentie omvat in eerste instantie digitale toegang tot het FD. De aangewezen medewerkers hebben toegang tot verschillende nieuwsplatformen en technologieën van FD.

Ze kunnen onbeperkt gebruikmaken van:

  • FD.nl (de website),met:
    • De digitale versie van de papieren krant
    • Al het nieuws
    • Mijn nieuws + persoonlijke alerts
    • Beursnieuws en -koersen
    • Het FD-archief
  • FD-app (voor smartphones) met dezelfde inhoud als FD.nl
  • Mijn FD met persoonlijke instellingen en gegevens
  • Nieuwsbrieven
  • Podcast ‘Dagkoers’

De redactie van FD.nl volgt het nieuws en de ontwikkelingen 24/7 en doet daar verslag van op de website. FD.nl wordt gezien als een waardevolle nieuwsbron. Al het nieuws en alle achtergrondartikelen staan er overzichtelijk gerubriceerd. Ook het zaterdagse magazine FD Persoonlijk is online mooi vormgegeven en prettig leesbaar.

Het staat medewerkers natuurlijk vrij om het nieuws en de achtergrondartikelen via verschillende devices te lezen. De licenties zijn persoonsgebonden. Ieder kan zijn eigen voorkeuren opgeven en de informatie via zijn favoriete device tot zich nemen. De FD-app heeft bijvoorbeeld dezelfde functies als FD.nl, maar dan toegespitst op de smartphone.

Specificaties

Het FD maakt het lezers zo makkelijk mogelijk om alle content te lezen. Daartoe heeft het een aantal technologieën ontwikkeld.

Via Mijn nieuws kunnen medewerkers aangeven in welke onderwerpen ze zijn geïnteresseerd. Het is een slimme manier om snel de juiste artikelen uit het nieuwsaanbod te filteren. Medewerkers ontvangen een alert of een pushbericht als er relevant nieuws is.

In Mijn FD beheren medewerkers hun account. In deze persoonlijke omgeving kunnen ze zich inschrijven (of uitschrijven) voor nieuwsbrieven met gepersonaliseerd, marktspecifiek nieuws.

Medewerkers kunnen ervoor kiezen om één tot drie keer per dag een zeer actuele nieuwsbrief vol nieuws in hun mailbox te ontvangen: FD Ochtendnieuws, FD Lunchupdate, FD Avondnieuws. Zo zijn ze altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Vanuit de nieuwsbrief kunnen ze de content lezen op het moment dat het hen uitkomt.
Ook zijn er 5 wekelijkse thematische nieuwsbrieven beschikbaar, over Europa, Klimaat, technologie, arbeidsmarkt en de woningmarkt.

Podcast De Dagkoers is een newzy manier om de dag te beginnen. In 10 minuten worden lezers bijgepraat over de ontwikkelingen die zich afspelen in de wereld van het FD.

De digitale krant is de digitale variant van de papieren krant. Alle pagina’s staan overzichtelijk online gerangschikt. De digitale krant is te lezen via fd.nl en in de FD-App.

Spitten in het archief

Gebruikers van een groepslicentie (< 15) kunnen tot vijf jaar terug in de tijd met het FD-archief. Voor bedrijfslicenties ( ≥ 15 gebruikers) is dat naar keuze vijf of het hele archief van inmiddels 37 jaar. Grootzakelijke klanten ( ≥ 50 gebruikers) hebben de volledige database met nieuwsartikelen tot hun beschikking.

Papieren krant

Voor een gering bedrag per maand extra is het mogelijk elke zaterdag of zelfs zes keer per week de papieren editie te ontvangen.

2. De pricing van zakelijke licenties

Wat kost het? is misschien wel de meest gestelde vraag in zakelijk Nederland. En dat is begrijpelijk. Toch is het wellicht interessant om dit fenomeen eens van een andere kant te benaderen. Wat levert een groepslicentie uw organisatie en uw medewerkers op? En wat heeft u over voor een kennisboost? Daarover later meer. Laten we ons eerst focussen op de pricing.

De prijs van groepslicenties is overzichtelijk, en tegelijkertijd valt niet te zeggen wat u moet betalen. Daar is meer onderzoek voor nodig. Ondernemingen betalen naar gebruik. Voor iedere organisatie ligt dat gebruik anders. De prijs van de licentie verandert ook per hoeveelheid lezers.

  • Met een groepslicentie (tot 15 lezers) betaalt u per medewerker.
  • Met een bedrijfslicentie (vanaf 15 medewerkers) betaalt u per kernlezer.

Een kernlezer is een medewerker die minstens 4 keer per maand actief is op fd.nl of gebruikmaakt van de FD-app. Voor incidentele bezoekers brengt het FD geen kosten in rekening. Zij lezen dus in feite gratis mee.

Bepaal het aantal kernlezers

Om het aantal kernlezers te bepalen, wordt eerst gekeken naar de basisbehoefte. Hoeveel medewerkers moeten toegang hebben tot de digitale platformen om de doelstelling van uw organisatie te bereiken? Zodra dit aantal bekend is, weet u ook wat de kosten van de groepslicentie zijn.
De licentie geldt in principe voor een jaar. In die tijd ontvangt u, op verzoek, regelmatig gebruiksrapporten. Op basis van deze data bepaalt u of u meer licenties wilt toevoegen.

Wilt u weten wat het FD voor u kan betekenen. Neem dan nu contact op.

3. Toegang via groepslicenties

Bij groepslicenties met minder dan 15 medewerkers, krijgt iedere medewerker een abonnement op naam. Met een eigen e-mailadres en wachtwoord kunnen ze vanaf alle devices inloggen. Zo hebben ze snel en gemakkelijk toegang tot alle content van het FD. De werkgever ontvangt de factuur.

Bij groepslicenties is het mogelijk om een abonnement over te dragen, bijvoorbeeld omdat een medewerker de organisatie verlaat. Daartoe is een aantal administratieve handelingen noodzakelijk. Het is belangrijk dat u wijzigingen helder communiceert.

Selfservice tool

Bij bedrijfslicenties met meer dan 15 kernlezers implementeert het FD vaak een selfservicetool. Op een informatieve webpagina maken medewerkers zich kenbaar met hun naam en e-mailadres. Vervolgens kunnen ze zich aanmelden bij fd.nl en kunnen ze de FD-app downloaden op hun smartphone. Ze loggen in met hun gebruiksgegevens: e-mailadres + zelf bedacht wachtwoord.

Wanneer de bedrijfslicentie uit iets meer dan 15 kernlezers bestaat, is het eventueel mogelijk om de abonnementen toch op naam te laten zetten. U kunt dit met uw accountmanager bespreken. Het FD implementeert dan dus geen selfservicetool. In alle gevallen factureert FD de werkgever voor alle licenties op 1 factuur.

Single Sign On

Voor organisaties met een groot aantal kernlezers is single sign on een interessante optie. Met single sign on (SSO) hebben medewerkers laagdrempelig toegang tot FD en de FD Business sites. Wanneer ze ingelogd zijn op het eigen bedrijfsnetwerk, verleent FD.nl hen automatisch toegang op basis van de gegevens die in uw systeem zijn vastgelegd.

SSO is mogelijk als uw organisatie over bijvoorbeeld Microsoft 365, Azure of ADFS, of OKTA beschikt. U hoeft dan ook geen aan- of afmeldingen meer te doen van nieuwe of vertrekkende werknemers. Bespreek met uw accountmanager of SSO iets voor uw organisatie is, of dat u toch liever de selfservicetool heeft.

Om meer uit het FD te halen, is het mogelijk om het FD ook te integreren in uw bedrijfsprocessen en applicaties. Medewerkers krijgen dan bijvoorbeeld de homepage van FD.nl te zien zodra ze hun desktop opstarten. De accountmanager van het FD gaat graag met u in gesprek over alle opties en toegangsvormen.

4. De waarde van een groepslicentie

Elke organisatie bepaalt natuurlijk zelf wat de waarde van kennis en goed geïnformeerde medewerkers is. Die waarde hangt af van de taken en doelstellingen van de organisatie en van medewerkers. Moeten medewerkers in het algemeen weten wat er speelt? Moeten ze alles weten over een bepaalde sector? Mogen ze geen financieel en/of fiscaal nieuws missen? Moeten ze op de hoogte zijn van ontwikkelingen die voor hun klanten belangrijk zijn? Of zijn ze op zoek naar leads of andere kansen?

Elke organisatie heeft zo haar redenen op een groepslicentie af te sluiten. Leren en ontwikkelen blijkt voor steeds meer organisaties een cruciale factor. Kennis is voor medewerkers een manier om te groeien. Het FD past perfect in deze strategie.

Voor andere organisaties is het genereren van leads heel belangrijk. Van verschillende bedrijven is bekend dat ze het FD gebruiken om interessante kansen te scannen. Een artikel waarin bedrijf X iets zegt, kan voor bedrijf Y een opening betekenen, omdat het bijvoorbeeld een oplossing heeft voor het probleem van bedrijf X.

In een snel veranderende wereld is het voor alle ondernemingen van belang om up-to-date te blijven en tijdig in te spelen op gebeurtenissen en toekomstige ontwikkelingen. Eén woord, één artikel, één column, één podcast, één reportage kan een medewerker op een idee brengen dat voor uw bedrijf en uw klanten het verschil maakt tussen groei en stagnatie. Hoewel kennis, ontwikkeling, informatie en inspiratie zich niet direct in geld uitdrukken, hebben alle organisaties baat bij goed geïnformeerde medewerkers.

Bent u benieuwd hoe Het Financieele Dagblad uw organisatie kan helpen uw doelen te realiseren, neem dan contact op met één van onze adviseurs, of bel: 0800 020 1890.

Klaar voor een zakelijke licentie?

  • Onbeperkt toegang tot FD.nl, de FD App en de digitale krant
  • Persoonlijke service
  • Alles op één factuur