De redactie van Het Financieele Dagblad draagt voor deze inhoud geen verantwoordelijkheid

Van ons team customer success management

Deze drie FD-podcasts luisteren de kennis van accountants op

Podcasts zijn populair, ook onder Nederlandse accountants. Ze zijn een aanvulling op het nieuws dat Het Financieele Dagblad dagelijks publiceert. Podcasting biedt journalisten de mogelijkheid dieper in te gaan op onderwerpen die actueel zijn, meer context behoeven of erom vragen tot in detail te worden uitgezocht.

Het FD maakt drie podcasts die voor accountants en adviseurs een must hear zijn. De makers bieden luisteraars nieuws, achtergronden en nieuwe inzichten, op een aangename, persoonlijke manier. Podcasts zijn een relatief nieuwe manier om belangstellenden effectief te bereiken. Luisteraars kunnen er hun voordeel mee doen door de kennis en inzichten toe te passen in hun dagelijkse praktijk.

Ongeveer de helft van de Nederlanders luistert weleens naar een podcast. Het aandeel onder jongere Nederlanders is zelfs hoger, zo blijkt uit onderzoek van Markteffect. De meeste mensen gebruiken hun smartphone om een podcast te horen, maar via de laptop en tablet zijn ze ook toegankelijk.

De podcasts van het FD staan op drie platforms:

  • Spotify
  • Apple Podcasts
  • Google Podcasts

Hieronder vindt u een paar podcasts die voor accountants en adviseurs meer dan de moeite waard zijn.

Dagkoers - voor snelle denkers

Dagkoers is de dagelijkse FD-podcast, die ’s ochtends online komt. “In een kwartier brengen we de luisteraar op de hoogte van wat er speelt in de financieel economische wereld”, zegt Anouk Turkenburg, chef Digitaal van het FD. De nieuwsvoorziening is breed: van ontwikkelingen in de vastgoedwereld tot nieuws over belastingplannen. Van faillissementen in de winkelstraat tot benoemingen van topmensen.

Maar ook kwesties als de CSRD-rapportage (Corporate Sustainability Reporting Directive) komen in Dagkoers aan bod. Journaliste Marceline Bresson vertelt bijvoorbeeld dat de vier grote accountancykantoren de in 2025 verplichte duurzaamheidsverslagen van beursgenoteerde bedrijven niet denken te kunnen goedkeuren. Volgens de accountants zijn veel bedrijven er niet klaar voor.
“Lange tijd was onduidelijk wat Brussel van bedrijven verwachtte”, vertelt Bresson in Dagkoers. “In de zomer van 2023 kregen ze pas te horen dat ze moesten rapporteren over niet-financiële zaken zoals CO2-uitstoot, waterverbruik en de verhouding man-vrouw op de werkvloer. Ze moeten zelf bepalen welke onderwerpen op hen van toepassing zijn. Dat vraagt veel van een organisatie. Daarom trekken accountantskantoren nu aan de bel. Want wie zijn duurzaamheidsverslag straks niet op orde heeft, is wel in overtreding. Het is immers een verplichting. Het is de vraag hoe de toezichthouder hiermee omgaat.”

Doordat Dagkoers slechts een kwartiertje duurt, zijn luisteraars op weg van huis naar kantoor bijgepraat nog voor hun werkdag begint. Snelle denkers kunnen direct actie ondernemen als een onderwerp daar om vraagt.

Bent u nog niet bekend met de podcasts van het FD?

Check welke titels u persoonlijk aanspreken:
fd.nl/podcasts

Toegevoegde Waarde - voor de nieuwsgierige accountant

In Toegevoegde Waarde gaat journalist Anna Dijkman op zoek naar de verhalen achter de economie. Samen met economen onderzoekt ze de wereld van goud, groei, geld en schuld.

“De kracht van Toegevoegde Waarde zit 'm in het feit dat er afstand wordt genomen van een onderwerp en dat de makers teruggaan naar de economische basics om het onderwerp goed uit te diepen”, zegt Anouk Turkenburg, chef Digitaal het FD.

Elke aflevering van Toegevoegde Waarde behandelt een specifieke economische vraag.

Een voorbeeld

Waarom streven we naar 2% inflatie, en niet naar 0% of juist 4%?

In antwoord op deze vraag legt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor Statistiek uit hoe het 'inflatiemandje' van het CBS wordt samengesteld en vertelt Bert Colijn, macro-econoom en ECB-watcher bij ING, hoe (hyper)inflatie ontstaat, wat er gebeurt als er sprake is van deflatie én waar het streven naar 2% inflatie vandaan komt.



Adviseurs en accountants die de nuances van inflatie doorgronden, zijn in staat om adviezen te verstrekken die de financiële situatie van klanten ten goede komen. Inflatie heeft grote impact op financiële beslissingen en bedrijfsvoering. Het verschijnsel beïnvloedt financiële rapportages en belastingoverwegingen.

Toegevoegde Waarde is een aantrekkelijke aanvulling op het dagelijkse nieuws. De redactie is altijd op zoek naar waardevolle inzichten en niet-alledaagse invalshoeken.

Achter Gesloten Deuren - voor liefhebbers van onderzoeksjournalistiek

In de eerste jaargang van Achter Gesloten Deuren maakten Paulien Sewuster en journalisten Stijn van Gils en Joris Polman een gedetailleerde reconstructie van alle gebeurtenissen rondom de Twentse zakenman Gerard Sanderink. Ze brachten alles ter sprake: rechtszaken, een uit de hand gelopen beslaglegging, Kamervragen en het opstappen van De Nederlandsche Bank als klant. Het is verbijsterend te horen hoe een ondernemer met een imperium van 15.000 medewerkers, betrokken raakte bij een reeks conflicten waarin ook zijn bedrijven Strukton en Centric werden meegesleept.

De serie over Gerard Sanderink werd verkozen tot beste Nederlandse podcast van 2022.

In jaargang 2 staat het begrip ‘finfluencer’ centraal. Samen met Jildou Beiboer en Sonny Motké heeft host Sewuster een gemaakt over gouden bergen en loze beloften. Hoewel de voorgespiegelde investeringskansen te mooi lijken om waar te zijn, besluiten mensen er keer op keer geld voor vrij te maken. Met alle financiële gevolgen van dien. Toezichthouder AFM zag zich voor het eerst in de geschiedenis genoodzaakt om in te grijpen bij een finfluencer.

De suggesties van finfluencers brengen risico’s met zich mee en druisen soms regelrecht in tegen adviezen van adviseurs of accountants. “De podcast-serie brengt de rol en impact van finfluencers aan het licht”, meent Anouk Turkenburg. “Voor accountants en adviseurs is het ook interessant te vernemen hoe toezichthouders reageren op het fenomeen finfluencer en welke eventuele nieuwe regelgeving daaruit voortvloeit.”

Voor wie van financieel-economische onderzoeksjournalistiek houdt, is Achter Gesloten Deuren verplichte kost.

Podcasts zijn een betrekkelijk nieuw medium. In Nederland is het genre snel populair geworden. De FD-podcasts zijn bij uitstek geschikt voor professionals die ontwikkelingen willen doorgronden om zelf het verschil te maken.

De podcasts Achter Gesloten Deuren, Dagkoers en Toegevoegde Waarde zijn te beluisteren via het podcast-platform van Het Financieele Dagblad en voor iedereen vrij toegankelijk.

Zie fd.nl/podcasts

Altijd op de hoogte met het FD

Met een zakelijke licentie van het FD bent u op de hoogte van actuele marktinformatie en speelt u beter in op economische veranderingen.